Luisteren

“Een open hart zal de boodschap horen.”

Een open hart zal de boodschap horenHoe goed luister jij? Hoor jij alles wat er wordt gezegd of luister je met een half oor? Luister jij alleen met je oren of voel jij ook wat er wordt gezegd?

Voelen wat er wordt gezegd, het klinkt raar. Maar sommige mensen doen dat al. Zij voelen achter hetgeen gesproken wordt wat er echt speelt. Zij zijn empathisch zeggen we dan. Maar eigenlijk zijn we dat allemaal. Alleen we stellen ons er niet voor open.

Luisteren doe je niet alleen met je oren. Als iemand met je praat, hoor je vaak in de stem de emotie. Soms heel duidelijk bij iemand die boos is, soms wat minder duidelijk bij iemand die wat verlegen is. Maar ze zijn er altijd. Soms merk je ze op omdat er ineens een snik in een zin zit of omdat de toonhoogte of intonatie veranderd. Ze zijn er.

Als je anders gaat luisteren naar mensen, ga je veel meer horen. Je hoort als het ware de onuitgesproken dingen, de echte problemen achter het verhaal. Dan luister je met je hart, je voelt als het ware de achterliggende emotie. Goed kunnen luisteren vergt wel wat oefening en soms hoor je dan dingen, die je niet kan of mag uitspreken. Maar je kunt wel laten merken dat je het gehoord hebt door terloops het er over te hebben.

Horen met je hart, het blijft vreemd klinken. Maar jouw gevoel hoort vaak beter en meer dan je oren.

Namasté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.