Burn-out

Burn-out en wat doet het nu?

Gisteravond kwam ik laat thuis van mijn werk en zat even op mijn telefoon te kijken. Ik zag een berichtje van een oude treinmaat van mij. Ik reisde met de man vaak van Rotterdam naar Breda en terug.

Het was een opgewekte kerel die vaak en veel grappen maakt en het leven van de zonnige kant zag. Maar door zijn berichtje op FB zag ik nu de andere kant. Hij had last gehad van een burn-out. Hij, de man die zo begaan was met de medemens, stond nu even stil bij wat er met hem gebeurd was. Verontschuldigde zich naar die en gene, dat hij even geen tijd voor hen gehad had, omdat hij aan zichzelf en zijn gezin gedacht had.

Toen hij mij vroeg of het niet teveel was, zei ik van niet en gaf hem mijn respect. Wat in dank aanvaard werd. Wat hij heeft gedaan, is eigenlijk iets wat we allemaal moeten doen in ons leven en niet pas als we een burn-out hebben. Even pas op de plaats maken en kiezen voor onszelf.

Want hoe kom je nu aan een burn-out? Ik heb er zelf een gehad en mijn vrouw onlangs ook, dus ik ben een ervaringsdeskundige, geen dokter of psycholoog.

Een burn-out is een waarschuwing van je lichaam dat je teveel van jezelf gevergd hebt, niets meer en niets minder. En hij kan levensgevaarlijk zijn, want mensen die er één hebben gehad gaan vaak weer te snel aan het werk en belanden dan binnen de kortste keren weer in dezelfde situatie. Hij ontstaat vaak door situaties op je werk. Je kent het wel, druk op je werk, overuren maken, kun je een uurtje langer blijven of een uurtje eerder beginnen. Maar ook omdat er op je werk een situatie is, waardoor je je niet meer op gemak voelt en doorgaat en doorgaat omdat het niet anders kan.

En dan zit je ineens thuis en niemand begrijpt het, want je hebt toch zo’n leuke baan en je bent toch altijd zo vrolijk. Ja, dat klopt allemaal, maar toch zit je daar en de hele wereld kan je gestolen worden. En die reacties van de mensen helpen jou ook op dat moment niet echt.

Op dat moment kun je zelf maar een beslissing nemen, de wereld de wereld laten en voor jezelf kiezen en voor je gezin. Niet thuis gaan zitten kniezen, maar naar buiten, dingen doen die je leuk vindt, maar het belangrijkste is hulp zoeken en praten en praten en praten. Of je schrijft erover, maar ga ermee aan de gang en sluit jezelf niet op.

Een burn-out is geen pretje, het kan je lang aan de kant houden, maar je komt er altijd uit met een andere instelling. Welke instelling; Er is maar 1 iemand belangrijk in de wereld en dat ben jij en je gezondheid.

Wil je hierover verder praten, dan ben ik bereid om naar je te luisteren, zoals ik zei, ik ben geen dokter of psycholoog, maar luisteren wil ik altijd. Neem dan contact met mij op, via het Contactformulier op mijn pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.