Schoonmaken

Schoonmaken

‘Het is tijd om de rommel op te ruimen en ruimte te maken voor betere dingen.’

Schoonmaken

In het voorjaar en najaar houden we, uit traditie, grote schoonmaak in huis. Het oude eruit en het nieuwe erin. We gaan stoffen en soppen en soms doen we zelfs het meubilair vervangen of de kussentjes op de bank omdat die de juiste kleuren hebben voor de herfst of lente.

Maar ons hele leven slepen we het stof mee van onze jeugd, puberteit enzovoorts, opruimen doen we eigenlijk niets. Waarom eigenlijk niet? Willen we geen afstand doen van deze periodes, goed of slecht? Maar net als met kasten raken wij op een gegeven moment ook vol, alle hoekjes en gaatjes van ons lichaam raken vol, en dan? Dan raken we vermoeid en uitgeblust, krijgen we kwaaltjes en andere nare dingen.

Als we echter net als bij ons huis af en toe opruimen, alle hoekjes en gaatjes afstoffen en de onnodige dingen weggooien, maken we ruimte voor nieuwe dingen, betere dingen, dingen waarmee we onszelf weer ontwikkelen en verder groeien. Dat opruimen is nodig, niet alleen van ons lichaam, maar ook om ons heen, vrienden, kennissen, werk, alles mag opgeruimd worden wat opgeruimd kan worden. Hou je niet in en ruim net zo goed op als bij je huis. Sommige dingen gooi je makkelijk weg en andere wat moeilijker, kijk wat je nog dient en wat niet meer. Kleding die niet meer past, gooi je toch ook weg.

In Liefde en Licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.