Opvoeding

Opvoeding

‘Het leven is vol lessen, wees bereid om te leren.’

Opvoeding

Onze opvoeding hebben we gehad van onze ouders en onze grootouders, broers, zussen, meesters en juffen, ooms en tantes, buren, en ga zo nog maar even door. Ze hebben ons allemaal verteld wat wel mocht en niet mocht, vooral dat laatste, hoe je je moet gedragen en hoe niet. Vooral dat ‘niet’-gedeelte is belangrijk, ze hebben heel veel verteld wat niet mag. En op de vraag waarom dat niet mocht, kwam vaak het antwoord, daarom niet. Of dat is vies.

Maar als je terugkijkt op jouw opvoeding, wat is dan allemaal van jou? Moeilijk om te bepalen toch? We hebben zo deze opvoeding in ons systeem gezet, dat we er moeilijk los van komen en het ook onze kinderen weer leren. In je neus peuteren bijvoorbeeld, is hartstikke goed, want al dat vuil zorgt ervoor dat het filtersysteem van je neus minder werkt. Maar het mag niet van onze vaders en moeders want het is vies. Maar het moet wel uit je neus. Begrijp je, zo word je opgezadeld met een dilemma. Je neus zit verstopt, het eruit halen mag niet, maar snuiten wel en dat is juist hartstikke slecht. En zo zijn er nog meer dingen uit onze opvoeding die niet mogen of juist wel moeten, die ons gevormd hebben.

Het is heus niet allemaal slecht, maar wees je eens bewust van wat je allemaal doet op een dag. Kijk eens wat echt van jou is en wat van anderen is, voel dat ook eens. Word je eens bewust van wie jij nu eigenlijk bent. Wie ben jij? Ben jij diegene die jouw ouders gevormd hebben of heb jij ook nog een eigen identiteit? Zoek jezelf, vrienden, vind je jezelf…….

In Liefde en Licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.