Opvoeding

Opvoeding

‘Het leven is vol lessen. Wees bereid om te leren.’

Opvoeding

We hebben allemaal een opvoeding gehad, sommigen hebben misschien alleen van de voeding genoten, maar we zijn allemaal opgegroeid met de normen en waarden van onze ouders. Wat we er mee doen ligt bij ons zelf. De een neemt ze mee in zijn volwassenheid naar zijn of haar gezin en anderen kiezen er voor om hun eigen regels te hanteren. Tot een bepaalde hoogte dan, want soms vallen we toch allemaal weer terug op de normen en waarden waar we mee zijn opgegroeid, alleen passen we ze vaak toe naar de geest van de tijd. En net als wij dat toen deden, ageren onze kinderen hier ook weer tegen.

Daar is niets mis mee, mits wij accepteren dat ook zij het recht hebben om onze en hun grenzen te verkennen. Doen wij dat niet dan mondt dat vaak uit in ruzie of erger. Wij hebben in onze jeugd en puberteit lessen geleerd, elke dag weer. Dat recht hebben onze kinderen ook, maar soms hebben wij daar moeite mee. Op die momenten zouden we even terug moeten denken aan onze jeugd en onze ouders. Ja, de tijd was toen anders, dat noemen ze een generatiekloof. Maar over kloven zijn mooie bruggen te bouwen. Dat bouwen kost soms moeite en tijd, maar bij het bouwen van die bruggen leren we vaak hele mooie dingen.

Wees niet bang om van de jeugd te leren en stimuleer de jeugd om van ons te leren. Bruggen bouwen is mooi, maar probeer te voorkomen dat het hele grote bruggen worden.

In Liefde en Licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.