Berg

Berg

‘Je kunt ieder obstakel overwinnen. Dit is het moment om dit te gaan doen.’

Berg

Af en toe sta je voor problemen waarvan je niet weet hoe je ze op moet lossen. Dat hoeft ook niet, je hoeft niet alle problemen op te lossen, je kunt ook andere mogelijkheden zoeken. Het probleem zit hem vaak alleen in je hoofd en niet in het probleem zelf. Het verschil zit hem in de denkwijze.

De meeste mensen denken in problemen, maar niet in oplossingen. Dat is een symptoom van deze tijd. Mensen denken dat als ze een probleem hebben en ze er niet uitkomen, dat het probleem dan blijft. Maar als ze dan een ander vragen om naar het probleem kijken, dan zien ze ineens wel een oplossing. Het gaat namelijk om het feit hoe je naar een probleem kijkt.

In feite bestaan er geen problemen, er bestaan alleen oplossingen. Maar mensen zijn vaak zo bezig met het zoeken naar problemen, dat als er geen probleem is, ze er een maken. Want ze willen helemaal geen oplossingen, ze willen problemen. Problemen waarover ze kunnen praten en belangrijk doen. Want stel je eens voor dat je geen problemen hebt.

Maar dat hoeft niet, je hoeft helemaal geen problemen te hebben. Bij problemen is er één vraag: ’Wiens probleem is het?’ Is het van mij, dan los ik het op. Is het van een ander, dan lost die het maar op. Sommige mensen in het bedrijfsleven leggen dat anders uit. Het is mijn probleem, maar als ik het bij jou neer leg is het jouw probleem. En als het niet opgelost wordt, is het jouw fout. Maar niet heus.

Kijk altijd van alle kanten naar een probleem, hoe kan het opgelost worden en de belangrijkste: Is het wel een probleem? Want we maken van alles een probleem. Voor alles is een oplossing. Het is het alleen maar een gezichtspunt, een point of view in het Engels. Ik zie dingen waarschijnlijk heel anders dan jij. Maar we kijken naar hetzelfde. Waarom ziet het er dan anders uit? Omdat je in je hoofd een plaatje hebt staan hoe dingen er normaliter uit moeten zien of hoe ze zich moeten gedragen. Doet het dat niet dan heb je een probleem. Nee, jij hebt een probleem met hoe je naar dingen kijkt. Voor mijn oma was het Witte Huis in Rotterdam het hoogste gebouw van Europa toen het gebouwd werd, voor mij is het een laag kantoorpand. Het is dus maar hoe je het ziet.

Zo is het ook met problemen. Een probleem is een obstakel, een obstakel staat of in de weg of je loopt er om heen. Die berg kun je of kapot hakken, uitboren of je doet net als een rivier. Je laat de berg de berg en gaat er om heen. En uiteindelijk slijt dat water van die rivier de berg weg. Welke probleem, welk obstakel?

Maak je niet druk om je problemen, het lijkt meer dan dat het is. Heb vertrouwen in jezelf en geloof in jezelf. Dat laatste verzet bergen en laat olifanten op muggen lijken. En die sla je met een klap dood.

In Liefde en Licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.